Karin Wittebrood

Een korte introductie
 

\"\"

Al vanaf mijn tiende ben ik besmet met het paardenvirus. Ik begon op de manege en al snel kwam er een eigen paard. Hier ging ik serieus mee aan de slag, maar ik miste de harmonie in het rijden.  Door het volgen van enkele ‘freestyle trainingen’ van Emiel Voest, leerde ik op een \'natuurlijke\' manier te kijken naar mijn paard. Na de basis- en vervolgcursus te hebben gevolgd ben ik ervan overtuigd geraakt dat je op een andere manier met je paard om kunt gaan. Door veel grondwerk te doen en goed te leren communiceren met mijn paard, had ik de dominantieverhoudingen bepaald en de harmonie gevonden.

Omdat ik verder wilde leren ben ik op zoek gegaan naar een weldoordachte en logische trainingsmethode en sinds 2006 les ik bij Marijke de Jong, ridder in de Academische Rijkunst en Freestyle instructeur. Hier heb ik geleerd om samen met mijn paard te trainen, bewust te worden van de spieren van zowel paard als ruiter. Bovenal is het van belang vooral simpel en logisch te blijven denken. Met Mi Cariño ben ik hier vanaf zijn derde jaar mee bezig en hij ontwikkelt zich ontzettend goed. Hij is licht aan de hulpen, soepel in zijn lijf, erg leergierig en samen zijn we één. Het rechtrichten is een onmisbare basis voor verdere opleiding van je paard.

\"\"De trainingsopbouw van de Academische Rijkunst sluit perfect aan op het rechtrichten. Het gaat ook uit van een dragende achterhand en een losgelaten bovenlijn. De combinatie van deze twee zorgt ervoor dat een paard, tot op hoge leeftijd, in staat is oefeningen met veel souplesse in het lichaam, een sterke achterhand en in een gezonde geest uit te voeren!