Academische Rijkunst

Klik op de link voor meer info over:

Een aantal grootmeesters in de Academische Rijkunst

pluvinel Antoine de Pluvinel (1555 - 1620)
Pluvinel erkende dat tijd en systematiek in de opleiding van het paard noodzakelijk zijn om het paard noch psychisch noch fysiek te schaden:
"De bevalligheid van het jonge paard is te vergelijken met de geur van bloesem: is ze eenmaal verdwenen, dan keert ze nooit meer terug".
Het hoofddoel van de opleiding van een paard in deze tijd was de 'Terre a Terre'. In deze manier van bewegen van een paard is het mogelijk om bewegingen voorwaarts, achterwaarts, zijwaarts te maken, wendingen te rijden, stops te maken, de Levade in te zetten (100% op de achterhand), waarbij dus optimale beweeglijkheid bereikt werd die nodig was in de gevechten. De Terre a Terre is als het ware een gevechtsgang.
Guerniere Francois Robichon de la Guériniére (1688-1751)
In deze tijd streden de vorsten niet meer aan het front en daarmee verloor de wapenrijkunst langzaam aan gewicht en begon de recreatieve rijkunst en "L'Art pour 'L'Art". De rijkunst voor de rijkunst. Het doel was een luxe paard die voornamelijk mooi moest zijn en elegant moest kunnen bewegen, dit leidde tot goed geschoolde, wendbare, verzamelde paarden die op elegante wijze de moeilijkste oefeningen konden uitvoeren.
Zijn motto was: "Een paard wat zich niet laat buigen in de lengte is niet soepel en kan daarmee geen moeilijke oefeningen leren".
Steinbrecht Gustav Steinbrecht (1808-1885) 
Terwijl de troepen naar voren reden, ontdekte hij hij dat de soldaten hun paarden door stelling, buiging en zijgangen konden rechtrichten en dat de paarden door het bereikte ondertreden van de achterhand voor de verzameling voorbereid werden. Van daaruit ontstond zijn beroemde zin "Richt uw paard recht en rijdt hem voorwaarts".
Oliviera Nuno Oliveira (1924-1987)
"Laat liefde en verantwoordelijkheidsgevoel jegens het paard al uw handelingen bepalen". 
Oliviera had een ongelofelijk fijn gevoel voor paarden en reed ze met minimale hulpen. Oliviera beschreef in zijn notities het rijden als een exclusieve kunst dat slechts door weinigen geleerd kon worden.
von neindorff Egon von Neindorff (1923 - 2004)
Egon von Neindorff bewaakte in zijn Academie in Karlsruhe het erfgoed van Steinbrecht. Hij was de laatste grootmeester in Duitsland. "Klassiek rijden is natuurlijk rijden, zonder dwang, met veel gevoel en geduld".
Hij wordt wel de hoeder van de heilige graal van de klassieke rijkunst genoemd. Hij staat voor het opleiden van paard en ruiter zoals het hoort, met veel geduld en liefde voor het paard.

hugin

Bent Branderup (1964)
Eén van de meest begaafde leerlingen van Egon von Neindorff was Bent Branderup. Hij is heden ten dage de grootmeester in de Academische Rijkunst en beheerst alle rijkunstige oefeningen t/m de Hoge School. 

Bron: www.paardenbegrijpen.nl